Leer OFYR'en

TIPS EN ADVIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OFYR  

Heeft u ondertussen een OFYR Barbecue aangeschaft of overweeg je dat te gaan doen, dan geven we je hier graag wat extra informatie.

OFYR is hét nieuwe buitenkoken. De kegelvormige vuurschaal heeft een brede, platte rand die je gebruikt als een soort tepanyaki of plancha. Vanuit het midden straalt de warmte in een vloeiend verloop uit naar de buitenzijde, waardoor de plaat meerdere kooktemperaturen heeft. Of je nu een lekker stukje vlees of vis grilt, eitjes bakt of groenten langzaam kookt, met de OFYR Barbecue ontdek je een compleet nieuwe wereld vol mogelijkheden voor buitenkoken. 

 

 

Tips voor gebruik.

De OFYR functioneert het beste nadat hij één of twee keer is gebruikt en olie in de plaat is gebrand. Dit vergemakkelijkt het bakproces en beschermt de plaat tegen roesten wanneer deze niet in gebruik is. De nieuwe plaat kan wat plakkerig aanvoelen doordat deze ter bescherming reeds met plantaardige olie is ingesmeerd in onze fabriek.

Wanneer je voor de eerste keer een vuur stookt is het noodzakelijk om de eerste 20-25 minuten een klein vuur te maken en dit pas hierna te vergroten. Doordat de plaat aan de binnenzijde warmer wordt dan aan de buitenzijde zal de plaat bij verwarming altijd hol trekken. Wanneer echter bij de eerste keer een te groot vuur gemaakt wordt, dan zal de plaat in de toekomst veel holler trekker dan wanneer dit vuur geleidelijk aan wordt opgebouwd. De plaat moet zich zetten. Na de eerste keer stoken is deze procedure niet meer nodig.

Om te koken kun je het beste plantaardige olie gebruiken met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie. Voor een mooie bruin/zwarte kleur op de plaat is het raadzaam bij de eerste keer inbranden echter olijfolie te gebruiken.

Tips tijdens gebruik. 

Als het vuur in de OFYR goed brandt, duurt het nog ongeveer 30-45 minuten voordat de maximale kooktemperatuur van circa 250-300 ̊C wordt bereikt. De plaat wordt in het midden het warmst. Zowel de plaats waar het hout wordt neergelegd als de wind hebben ook invloed op de plaats waar de plaat het warmst wordt. Bij het opwarmen wordt de plaat enigszins hol richting het midden. Dit heeft geen invloed op het bakproces en als de plaat afgekoeld is trekt deze vanzelf weer recht.

Wanneer de plaat warm begint te worden krab je deze eenvoudig schoon met een spatel om mogelijke olie- of vetresten van het vorige gebruik te verwijderen. Vervolgens wrijf je de plaat weer in met olie en doe je wat extra olie op de plaats waar je gaat bakken. Terwijl je bakt kun je naar behoefte verder olie toevoegen.
Om voedsel langzaam te garen of het een rooksmaak mee te geven kun je de ingrediënten op cederhouten plankjes op de OFYR plaat leggen.

 

Tips na gebruik.

Het is het gemakkelijkste om het vuur uit zichzelf te laten doven. 
Wanneer de plaat is afgekoeld tot een lauwwarme temperatuur, krab deze dan nog een keer schoon met de spatel en wrijf hem nog een keer in met olie. De plaat is dan goed beschermd tegen eventueel roesten en klaar voor het volgende gebruik. 
De as kan simpel met een stoffer en blik uit de kegel verwijderd worden (zonder de plaat te verwijderen). Pas goed op dat de as volledig is afgekoeld wanneer deze wordt weggegooid.

De OFYR heeft weinig onderhoud nodig. Hij kan het hele jaar door buiten staan zonder afdekking, wel moet er op gelet worden dat het gat in de kegel niet door bijvoorbeeld bladeren of as verstopt raakt.

De cortenstalen sokkel en kegel zullen naar verloop van tijd een steeds donkerdere roestkleur krijgen. Deze roestlaag is de bescherming tegen doorroesten. Sterkere roestvorming op de plaat (als gevolg van weinig gebruik of niet goed oliën) kan met een borstel of schuurapparaat verwijderd worden. De plaat ziet er dan weer als nieuw uit. Hoe vaker de plaat gebruikt wordt des te beter deze tegen roest is beschermd, omdat regelmatig olie wordt ingebrand. Dus de beste manier om goed voor de OFYR te zorgen is deze veel te gebruiken.

Dankzij de drie modulaire delen (sokkel, kegel en bakplaat) is de OFYR eenvoudig verplaatsbaar. De drie delen kunnen afzonderlijk opgetild en verplaatst worden. 

 

 

 

 

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »