Zoete buikspekblokjes van de BBQ

Zoete buikspekblokjes van de BBQ

Het voorbereiden van deze heerlijke buikspekblokjes kost je even wat tijd, maar het is het zeker waard. Het sappige vlees en krokante korstje is het werk 100% waard!

 

In dit recept gebruiken we buikspek. Het is belangrijk om buikspek zonder zwoerd te nemen. Het zwoerd is de harde buitenste laag die aan het spek vast zit. Deze is erg lastig om te bereiden, onhandig voor de barbecue en ook niet nodig bij dit recept. Zorg er dus voor dat je buikspek neemt zonder zwoerd of verwijder het zelf (als je dit kunt). Tijdens het bereiden wordt het toch taai en dat is niet wat je wilt.

 

Ingrediënten voor voorbereiden

  • 1 kg buikspek zonder zwoerd
  • Vier el donkerbruine basterdsuiker
  • Eén el zout

 

Ingrediënten voor bij het grillen

  • Twee el donkerbruine basterdsuiker
  • Eén theelepel paprikapoeder
  • Eén theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uipoeder
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 50 ml van je favoriete barbecuesaus

 

Extra benodigdheden

  • Ziplockbag
  • BBQ met grillrooster
  • Twee aluminium groenteschaaltjes met gleuven aan de onderkant
  • Kernthermometer (aanbevolen)

 

Bereiden

  1. Meng de basterdsuiker en het zout en wrijf hiermee het volledige stuk buikspek aan alle kanten in.
  2. Doe het buikspek in een ziplockbag en leg het in de koelkast.
  3. Haal het buikspek na 24 uur uit de koelkast. Haal het stuk buikspek uit de ziplockbag en spoel het vlees af onder de koude kraan. Dep het stuk buikspek droog.
  4. Steek de BBQ aan. Zorg voor een grillrooster. Als je een OFYR hebt, zorg dan voor een grillrooster (denk bijvoorbeeld aan zoiets). Zorg aan één kant van de BBQ voor een indirect warmtedeel, dus een plek waar het vuur niet direct onder is.
  5. Leg het vlees op het indirecte warmtedeel. Het is aanbevolen om een kernthermometer te gebruiken, zoals de kernthermometer van Meater. Deze koppel je aan je telefoon en als het vlees de gewenste kerntemperatuur bereikt heeft, stuurt de app je een berichtje. Laat het buikspek liggen totdat het een temperatuur heeft van zo’n 80 graden Celsius.
  6. Haal het buikspek van de barbecue. Laat het iets afkoelen en snijd het daarna in stukjes.
  7. Meng alle ingrediënten behalve de barbecuesaus tot een dry-rub. Wrijf hier de blokjes buikspek mee in en leg ze op de twee groenteschaaltjes.
  8. Zet de schaaltjes nog een keer op het indirecte deel laat het nog een uurtje zachter worden.
  9. Haal de blokjes nog een keer van het vuur, smeer het in met je favoriete barbecuesaus en zet de aluminium groenteschaaltjes op het grillrooster, nu direct boven het vuur.
  10. Rooster de blokjes totdat de barbecuesaus donkerder wordt en gekarameliseerd is.

 

Eet smakelijk!

 

Tip: je kunt ook meer maken dan je in één keer nodig hebt. Doe dan de overige buikspekblokjes afgekoeld in een ziplockbag en bewaar ze in de vriezer. Als je ze wilt eten, laat ze dan ontdooien en warm de blokjes nog even kort op.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »