Tips voor gezond barbecuen

Tips voor gezond barbecuen

Gezond barbecueën doe je zo!

Barbecueën doe je met vlees, alcohol, brood en sauzen...toch?

De groenten worden vaak vergeten op het menu! Hieronder vind je een paar tips voor een lekker en gezonde barbecue.

 

- Start met een frisse salade

Door salade aan de barbecue toe te voegen wordt het al een stuk gezonder. Je kunt er van alles doorheen doen. Denk bijvoorbeeld aan een salade met tomaten, komkommer, spinazie, olijven en pijnboompitten met een dressing van balsamicoazijn, mosterd en olijfolie. 

Vul de salade aan met quinoa of peulvruchten voor wat extra bite. Dit zorgt voor meer verzadiging waardoor je minder behoefte hebt aan grote stukken vlees en brood.

 

- Voeg groenten toe

Groenten worden vaak vergeten tijdens de barbecue. Er zijn verschillende manieren waarop je meer groenten aan de barbecue kunt toevoegen.

Maak bijvoorbeeld je eigen saté- of kebabstokjes en voeg tussen elk stukje vlees een stuk groente toe. Paprika, rode ui en courgette zijn lekker bij deze soorten vlees.

Of snijd courgettes en aubergines verticaal in lange reepjes en leg deze samen met hele paprika’s, asperges (kook deze eventueel vooraf een aantal minuten) en ui op de barbecue.

Grill ze en doe ze daarna samen in een schaal. Giet er wat extra vierge olijfolie overheen en een snuf peper en zout. Maak het af door wat blaadjes basilicum en wat pijnboompitten toe te voegen.

 

- Maak je saus zelf

Kun jij toch niet zonder een sausje bij je vlees of vis? Kies er dan voor om je sauzen zelf te maken.

Maak bijvoorbeeld je eigen guacamole van avocado, tomaat, knoflook, citroensap en peper of van mayonaise van eieren, citroen en olijfolie!

 

- Voeg marinade toe

Verpakte sauzen maken de barbecue ongezond. Ze zitten vol met ongezonde transvetten en e-nummers. Lekker achterwege laten dus. Maak je vlees op smaak met heerlijke gezonde marinades.

Een lekkere marinade maak je bijvoorbeeld van tijm, honing, mosterd en sinaasappelsap. Wrijf het vlees ongeveer een uur van tevoren in met de marinade en laat het goed intrekken. De marinade geeft het vlees een heerlijke smaak waardoor saus overbodig wordt.

Voor vis is een marinade van kokosmelk, kerriepoeder, een beetje sap van een ananas, peper en zout heerlijk om te gebruiken. Ook hiervoor geldt: wrijf de vis een uur voor de barbecue in met de marinade, even grillen en smullen maar. Het geeft de vis een lekkere frisse twist.

 

- Mais

Omdat maïs vaak genetisch gemanipuleerd is, zal ik er niet te veel van eten, maar voor een keer kan het een lekkere aanvulling zijn bij de barbecue. Koop een paar verse maiskolven en haal de bladeren eraf.

Was ze goed en smeer ze vervolgens in met een klein beetje grasboter. Wikkel de maiskolven apart losjes in een stuk aluminiumfolie en leg ze aan de zijkanten op de barbecue. In een minuut of 20 is de maiskolf gaar en eetbaar.

Vooral als je minder de nadruk op vlees wilt leggen, is dit een heerlijke verrijking.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »