Lentestoofvlees met een Dutch Oven
- Geplaatst op
- Door Vuurplaats
- 0

Nu de dagen weer langer worden en de zon zich vaker toont, is het een goede tijd om de barbecue er bij te pakken. Deze keer combineren we de barbecue met een Dutch Oven. Misschien heb je nog nooit van een Dutch Oven gehoord, maar dat is geen probleem. In feite is het gewoon een gietijzeren braadpan, dus wellicht heb je er zelfs al één in huis zonder dat je het weet.
Nu de dagen weer langer worden en de zon zich vaker toont, is het een goede tijd om de barbecue er bij te pakken. Deze keer combineren we de barbecue met een Dutch Oven. Misschien heb je nog nooit van een Dutch Oven gehoord, maar dat is geen probleem. In feite is het gewoon een gietijzeren braadpan, dus wellicht heb je er zelfs al één in huis zonder dat je het weet.
De naam Dutch Oven verwijst naar het productieproces. Rond 1700 maakten we in Nederland gietijzeren potten in droge zandmallen. Abraham Darby zag dit op bezoek in Nederland en raakte er zo door geïnspireerd dat hij ze ook in Engeland ging produceren en verkopen. Dutch Oven is dus geen merk, maar het verwijst meer naar de soort pan.
Er zijn verschillende merken die Dutch Ovens produceren. Eén van de bekendere merken is Le Creuset. Een ander goed en degelijk merk is Valhal Outdoor. Valhal Outdoor produceert allerlei benodigdheden voor bij het kamperen, in ieder geval voor buiten. Een mooie Dutch Oven van Valhal Outdoor is deze mooie Dutch Oven met een inhoud van wel 6,1l. Deze handige Dutch Oven kun je in z’n geheel gebruiken als braadpan en het deksel los als skillet (een soort koekenpan). Erg veelzijdig dus!
Met de Dutch Oven en de barbecue gaan we een stoofpotje maken. Stoofvlees is een gerecht dat het goed doet in de winter, maar als je een wat ‘lichtere’ versie maakt is het ook heerlijk voor in de lente en in de zomer. Wij maken de ‘lenteversie’.
Ingrediënten
- 1 kilogram sukadelappen
- 300 ml rode wijn
- 400 gram tomatenblokjes
- Drie grote uien
- Eén rode paprika
- Gemalen zwarte peper en (grof) zeezout
- Olijfolie (drie eetlepels)
- Twee eetlepels gedroogde Italiaanse Kruiden
- Twee teentjes knoflook
- Twintig cherrytomaatjes
- Zilveruitjes
Extra
- Barbecue met deksel
- Dutch Oven
- Ovenwanten/barbecuehandschoenen
Bereiden
- Stook de barbecue op tot een temperatuur van ongeveer 160 graden Celsius. Doe het deksel er nog niet op.
- Snijd de sukadelappen in blokjes en bestrooi ze met peper en zout.
- Snipper de knoflook en snijd de uien in halve ringen.
- Als de barbecue op temperatuur is, kun je de Dutch oven erop zetten. Laat deze even warm worden en voeg dan de olijfolie toe.
- Doe het vlees in de Dutch Oven en bak het in een paar minuten bruin. Haal het vlees weer uit de pan, doe de uien en knoflookringen erin en bak die ongeveer drie minuten. Doe dan het vlees er weer bij.
- Voeg dan de rode wijn toe aan de pan en breng het aan de kook. Voeg daarna de tomatenblokjes toe, wacht even en haal vervolgens de Dutch Oven weer van de barbecue. Doe nu het deksel op de barbecue, verander de temperatuur niet en laat het even opwarmen. Zet daarna de Dutch Oven weer terug en doe het deksel op de barbecue.
- Laat het stoofvlees ongeveer twee uur lang rustig staan. Roer af en toe even door. Voeg dan de Italiaanse kruiden toe en de paprika (in blokjes).
Laat het daarna nog lekker een uur stoven, langer kan ook. Hoe langer, hoe meer het vlees in draadjes uiteen zal vallen. - Let ondertussen wel op de dikte van het stoofvlees en voeg af en toe water toe waar nodig.
Als je stoofvlees de gewenste dikte heeft, ben je klaar om aan tafel te gaan. Lekker om te serveren met bijvoorbeeld ricotta en veldsla!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...